Hoe werkt Afterpay? Letterlijk alles wat je moet weten

Hoe werkt Afterpay

Achteraf betalen via bedrijven als Afterpay wordt steeds populairder en eerlijk is eerlijk: het is ook een prettige manier van shoppen. Maar hoe werkt Afterpay nu precies? In dit artikel duik leg ik je alles uit wat je moet weten over Afterpay, hoe het shoppen werkt, maar ook het betalen, retouren en eventuele klachten bespreek ik.

Hoe werkt Afterpay? Shoppen met Afterpay als betaalmethode is eigenlijk niet anders dan je gewend bent, waarbij je bij het betalen de optie Afterpay als betaaloptie selecteert. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten rondom betaling, retouren en de voorwaarden die erbij horen.

Hoe werkt Afterpay: de basis

Afterpay is opgericht in 2014 en heeft sindsdien een groot deel van de achter betalen-mark veroverd. Samen met Klarna zijn ze in steeds meer webshops te vinden.

Afterpay is een snelgroeiend bedrijf en in 2022 moet de overname door betaalprovider Square worden afgerond. Van dit alles merk je relatief weinig als consument: de service die aangeboden wordt zal gelijk blijven.

Om beter te begrijpen hoe Afterpay werkt, zal ik dit aan de hand van een voorbeeld uitleggen. Hierbij loods ik je door het proces van het bestellen, ontvangen, eventueel (deels) retourneren en vervolgens betalen van van de gekochte producten.

Na het lezen van dit stuk over ‘Hoe werkt Afterpay’ weet je precies wat je kunt verwachten tijdens het shoppen.

Lees verder onder het winkeloverzicht

Onze favoriete winkels met achteraf betalen

MediaMarkt

De Mediamarkt kennen we allemaal wel van de reclame ‘Ik ben toch niet gek?’. Het is mogelijk om je spullen online in de …

Bol.com

Bol.com is misschien wel een van de bekendste webshops. Je kunt er vrijwel alles kopen. Van boeken tot videogames, van …

Wehkamp

Wehkamp is één van de grootste online warenhuizen van Nederland en maakt achteraf betalen mogelijk. Betalen bij Wehkamp …

Scapino

Het online kopen van schoenen-, mode- of sportartikelen kan bij vele winkels, waaronder Scapino. Deze winkel bestaat …

About You

About You is van oorsprong Duits en maakte in 2017 de overstap naar Nederland. Bij About You heb je allerlei …

Superdry

Superdry is een webshop gespecialiseerd in kleding voor zowel mannen als vrouwen. Je kunt hier rechtstreeks bestellen …

Alternate

Alle soorten computers en multimediaproducten koop je online bij Alternate met AfterPay. Je hebt het dan morgen al in …

→ Of bekijk een overzicht met alle Afterpay winkels

1. Shop bij aangesloten Afterpay winkels

Oké, laten we bij het begin beginnen: uiteraard moet je eerst bedenken wat je wil kopen en vervolgens nagaan of dit product verkrijgbaar is in een webshop die ook Afterpay aanbiedt.

Ben je op zoek naar zo’n overzicht, gelukkig hebben wij een mooie lijst voor je samengesteld met Afterpay winkels die de betalingsmethode ondersteunen. Of het nu gaat om een PS4, kleding of een iPhone, er zijn veel mogelijkheden om te shoppen.

2. Shoppen zoals je gewend bent, maar let op bij de kassa

Ga vervolgens in de online winkel te werk zoals je normaal gesproken zou doen. Kies het juiste product, voeg het toe aan de winkelmand en ga vervolgens naar de virtuele kassa.

Als je de relevante gegevens hebt ingevuld, zoals je NAW-gegevens, dan kun je kiezen voor de juiste betaalmethode. Hier dien je dus voor Afterpay te kiezen, waarna je mogelijk extra gegevens moet invullen zoals bijvoorbeeld je geboortedatum en telefoonnummer.

Hierna voert Afterpay een check uit of je in aanmerking komt voor achteraf betalen. Hoe ze deze check doen is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gekeken naar bestelgeschiedenis, kredietgegevens en andere relevante informatie om te beoordelen of Afterpay aangeboden kan worden.

💡 Sommige Afterpay winkels vragen een (kleine) vergoeding voor het gebruik maken van Afterpay. Maak voor jezelf de afwegen of deze (meestal € 1 of € 2) de moeite waard is. Zo niet, dan kun je uiteraard voor een andere betaalmethode kiezen.

Laten we er hierbij even vanuit gaan dat dit goedgekeurd is, dan kun je vervolgens het bestelproces afronden en het grote wachten op de bestelling begint.

3. Bestelling ontvangen, ervaar en pas de producten

Je ontvangt de bestelling – meestal de volgende dag – in huis. Heb je bijvoorbeeld kleding besteld, dan kun je deze passen en besluiten of je alles al dan niet wil houden. Uiteraard kun je ook een deel van producten terugsturen.

Volgens de Nederlandse wet heb je altijd 14 dagen recht van retour, ook voor online aankopen. Beslis binnen die termijn dan ook of je de aankopen al dan niet wil houden. Ik zou je wel adviseren dit niet pas op dag 14 te doen, daarover meer in punt 5 van dit overzicht over ‘hoe werkt Afterpay’.

4. Eventuele retour aanmelden en versturen

Heb je besloten dat bepaalde producten toch niet helemaal bevallen: meld deze dan aan bij de webwinkel waar je ze gekocht hebt. Hou de retourprocedure eruit ziet hangt helemaal van deze shop af.

Hierbij is het belangrijk de retourinstructies goed op te volgen om eventuele vertragingen te voorkomen in het verwerkingsproces. Dit kan ook weer invloed hebben op eventuele toekomstige aankopen met Afterpay.

💡 Wil je niet de hele bestelling, maar slechts een gedeelte van de bestelling retourneren. Uiteraard kan dat ook. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van het openstaande bedrag bij Afterpay nadat de retour is verwerkt.

5. Betaal het openstaande bedrag op tijd en voorkom problemen

Ok, nu komt het betaalmoment. Het is belangrijk goed op te letten dat dit goed gaat, dit is belangrijk om geen extra kosten te krijgen.

Zodra eventuele retouren verwerkt zijn, kun je het openstaande bedrag voldoen via de link die je hebt ontvangen van Afterpay (meestal via de mail) of via de Afterpay app (Android en iOS). Zorg dat je dit op tijd doet (dus binnen 14 dagen na de bestelling)

Red je dit niet omdat bijvoorbeeld de retour nog verwerkt moet worden, dan kun je ervoor kiezen om op de pauze knop te drukken bij Afterpay. Op deze manier kun je jouw betaling tijdelijk on-hold zetten. Hou er echter rekening mee dit maar relatief kort is. Gebruik het dus niet als extra kredietruimte.

Zodra je betaling afgerond hebt, ontvang je over het algemeen een mail van Afterpay dat de betaling volledig voldaan is.

💡 Zorg dat je op tijd betaalt om extra kosten te voorkomen. Goed betaalgedrag zorgt er ook voor dat je volgende keer weer kunt bestellen met Afterpay.

Hoe werkt Afterpay: tot slot…

Om het artikel met uitleg over hoe Afterpay werkt af te ronden, wil ik wel nog mee geven: shop op een verantwoorde manier. Heb je eigenlijk geen geld om bepaalde producten te kopen, koop ze dan ook liever niet. Dit kan je zomaar in de (financiële) problemen brengen.

Nu je dit allemaal weet, kun je dus gaan shoppen. Een mooi beginpunt is onze lijst met Afterpay winkels, of in ieder geval winkels waar achteraf betalen mogelijk is.

Afbeelding via: depositphotos.com | Amaviael

Tags:

Afterpay Winkels
Logo